Водата – извор на здраве и живот

Водата в света става все по-голям проблем. Това налага с особена загриженост да се обърнем и отнасяме към минералните води на страната.

Около 65-85 % от човешкия организъм – в зависимост от възрастта – е вода. Както едно цвете съхне без вода, така и човешкият организъм, обезводнен, старее преждевременно. Водата е жизнено необходима за добрия вид и тургур на кожата, за електролитния и обменен баланс, за тонуса на организма на човека, независимо от неговата възраст. Богатството на вода в организма на детето дава свеж вид, сочна и здрава кожа. На обезводнения организъм кожата е сбръчкана и суха. От достатъчно вода се нуждае целият организъм, за да протичат нормално обменните процеси в клетките и жизнените процеси в организма като цяло.

Митът за вълшебството, вярата в чудесата на топлите подземни води и тяхната целебна сила, са особено разпространени у нас. В народното творчество се говори за жива вода, която извира в гъсти гори тилилейски и ако се пие от нея, ще има чудодейно действие. Култът към водата създава в народните приказки страшни змейове, които я пазят в подземните царства от похабяване и изчезване.

Сведения за използване на минералните води по нашите земи датират от дълбока древност. Толкова много извори бликат у нас! Техният сборен дебит надхвърля 3100 л в секунда, или над 267 840 000 л за денонощие – едно невероятно богатство. Това е нашият нефт, който трябва да изучаваме, използваме и пазим! Богатото историческо минало на страната ни е свързано с бликащите термални води, с изградените нимфеуми, хамами, балнеологични средища за развлекателни срещи и здравни процедури.

В центъра на София – нашата столица, административен, културен и политически център, е известната софийска минерална вода. Когато през 1890г. е направено първото каптиране, са използвани останки на римски водопровод, използван преди векове. От дълбока древност се знаят и ползват минералните води в Горна баня, Хисаря (Аугуста), Михалково, Девин, Кюстендил, (Пауталия), Банкя, Панчарево, Брацигово, Велинград, Павел баня, Овощник, Баня, Огняново, Вършец и редица други, които днес с успех се използват за възстановяване на здравето. Някои от тези натурални минерални води се разпространяват като бутилирани и като основа на безалкохолни напитки – не само на нашия, но и на международния пазар.

Когато командирът на един от aмериканските космически кораби „Аполо“ се обажда от 180 000 км в открития Космос, той възкликва: „Боже мой, вие не можете да си представите каква e картината пред нас: Нашата стара хубава Земя- една синя планета, сияе във всички цветове на дъгата“. Снимката, направена от Космоса, обикаля Земята и запечатва завинаги това невероятно постижение на човечеството. Истина или фантазия?! Прелестното излъчване на земното кълбо сигнализира и за още нещо – между планетите на Слънчевата система нашата Земя разполага с най-големи запаси на вода в течно състояние. Водните запаси са около 1,36 -1,40 милиарда кубични километра. Без вода не би бил възможен животът на Земята. Водата е най-важното хранително вещество за хората, за растенията и животните. Ако изчезне водата, ще свърши и животът.

Според своя произход водите могат да бъдат определени в няколко категории: повърхностни, грундови и дълбоки води. Водите на моретата и океаните са огромни по своите запаси, но в тях има толкова много соли, че е невъзможно използването им без скъпи пречиствателни процедури. Според експерти един литър вода за консумация се получава от три и половина литра морска вода.

Огромни са водните запаси на нашата Земя. Огромни са запасите на световните океани и морета, внушителни са айсбергите в студените райони на Земята, съществуват множество повърхностни и подземни води, проникнали в дълбините на Земята. За човешка консумация, главно за пиене, могат да бъдат използвани едва около 0,3 % от общите запаси на Земята. Разбира се, има начини за пречистване, но те са трудоемки, скъпи и в общи линии – бавни. Вода, получена в резултат на дестилация от световните океани, не е подходяща за пиене и е безвкусна. Тя води до увреди на организма. Използват се води, пречистени чрез филтруване, с обратна осмоза и други способи, но това е приоритет на богатите страни.

Във всички случаи водата за човешка консумация трябва да съдържа разтворени минерални и колоидни вещества, да е пивка, да се приема с удоволствие, да е полезна. Най-добрата възможност за пиене хората са намерили в използването на натуралните минерални води – безупречно чисти, неповторима комбинация от разтворени минерални соли, метасилициева киселина, различни газове, микрокомпоненти, с признати качества – бистри, безцветни, без мирис, без утайки, вкусни и пивки.

Реклами

0 Responses to “Водата – извор на здраве и живот”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: