Минералните води на България

ВОДА ОТ ДРАГОЙНОВО

Красотата на българската природа е възпята в много народни песни, митове и легенди. Високите планини, вперили върхове в небето, прекрасното море, живописните плажове, красивите проломи и многобройните термални извори са огромно богатство на страната ни. За живата вода се говори в народните приказки – тя подмладява, дарява здраве, действа като вълшебен елексир. Повече от 500 изворни и сондажни води, с различна температура, минерализация и разнообразни разтворени соли, бликат от нашата земя. В световен аспект е рядкост на подобен географски релеф, да има толкова вкусни, пивки, чисти, с разнообразни показатели и свойства минерални води. Всяка една секунда от земните недра на България излизат около 3070 литра минерална вода. По нашите земи има забележителни находища-Гейзера в Сапарева Баня с температура 103о С на забоя, пулсиращ, стремящ се към слънцето, изпускащ облаци от пара; изворите в Панчарево; минералната вода в центъра на София,сложила начало на балнеологичен курорт още по римско време; галерията в Трънска Банкя; Жежката вода до известния Костенецки водопад; многобройните находища в южна България с руини от древността; Хисарските минерални води, известни и ползвани от хилядолетия. През последните 40 г. по черноморското крайбрежие бяха разкрити чрез сондиране десетки термални води, които обогатиха района на Варна, Св.св. Константин и Елена, Златни пясъци, Балчик, Каварна, Шабла.

Характерно за българските минерални води е тяхната повишена температура – показател за дълбок произход и висока чистота; ниско съдържание на разтворени минерални соли, което ги прави подходящи за пиене; природно чисти с отсъствие на вредни химични и микробиологични онечиствания, с наличие на разнообразни полезни съставки, високодебитни, които идват на белия свят под собствено налягане.

Българските минерални води са приятни на вкус, бистри, безцветни. Подходящи са за лечение, но и за задоволяване жаждата, могат да допринасят за покриване солевия балан на организма , но са и мощно промиващо средство.

Сред водите с ценни показатели и свойства се нареждат много български минерални води, една от които е натуралната минерална вода, известна на пазара под марката Айс Бред. Водата се бутилира и разпространява не само на нашия, но и на международните пазари. Това е една живителна течност, разкрита чрез сондиране през осемдесетте години на миналия век, от дълбочина 296 м., с температура 21о С, в екологически чистия район на с. Драгойново, на десния бряг на р. Каяклийка, недалече от гр. Първомай

Водата от сондажа с поетично име „Синьото Дере“ в Драгойново се характеризира като хипотермална (20-21о С), слабоминерализирана (420-485 мг/л), хидрокарбонатна натриево-калциева и силициева, без санитарно-химични и микробиологични признаци на замърсяване. Съдържанието на микрокомпонентите, както и стойностите на радиологичните показатели са в граници на нормите за минерални води. Поради добрите си показатели и свойства, минералната вода от Драгойново се препоръчва от нас за бутилиране още през 1989 г., като се включва в съществуващия тогава Български държавен стандарт.

Характерна особеност на минералната вода е високото съдържание на метасилициева киселина, която е мощен здравословен фактор с профилактично действие. Наличието на калциеви и магнезиеви йони и ниските хлоридни концентрации правят водата незаменимо средство при всички възрасти за утоляване на жаждата. Водата е призната в Германия като натурална минерална вода .

Колективът от млади, ентусиазирани и компетентни специалисти изгради едно чудесно предприятие, което стана известно не само с качествата на минералната вода, но и с великолепния дизайн на опаковките и етикетите, добрата дистрибуция и високите изисквания за качество и чистота на произвежданата продукция..

10.04.2002 Ст.н.с. д-р инж. Л. Владева

3 Отговори to “Минералните води на България”


  1. 1 д-р инж.Петър Събев май 20, 2008 в 1:09 pm

    Uvajaema Docent d-r Vladeva,

    Predi godini za izvestno vreme s prof.d-r Dimitar Kostadinov po dogovr s moita firma mi napravihte prouchvane na min-vodi v Bulgaria,godni za butilirane.Biah mnogo dovolen ot otcheta i konsultaciite,koito mi dadohte togava!Za sajalenie togava ne se klasirah za koncesiata za koiato se boreh…Sega mi se otdava vtori shans s mineralna voda ot sondaj s 30 l/sec debit s pompa i 18 l/sec na samoizliv.Pritejavam sertificati ot izsledvania na mikrobiologia,himia i radiologia.Kak moga da polucha vashata ekspertna ocenka i eventualno pomost za realizacia na vodata na edro s tankeri za chujbina?Za sajalenie i vashite i na prof.Kostadinov koordinati sam zagubil i niamam nikakva vrazka.Moite koordinati sa:
    d-r eng.Petar Sabev
    Phone: (02)9889835;Fax:(02)9889836;Mobil:0887297611;

  2. 2 студия интерьера септември 19, 2014 в 7:20 am

    An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker
    who has been doing a little homework on this. And he actually ordered me breakfast
    because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this….

    Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending
    time to discuss this topic here on your website.

  3. 3 3d design products септември 27, 2014 в 7:42 am

    If you would like to take much from this post then you
    have to apply such strategies to your won blog.


Вашият коментар