Много съм горда, че имам блог. Надявам се, че ще бъда полезна на всички, които обичат минералните води и се интересуват от калолечебните ресурси на страната.

Готова съм да отговарям на всички Ваши въпроси, скъпи приятели. Много книги съм написала, но все още има какво ново да Ви представя.

Поздрави, бъдете здрави и питайте.

Л. Владева

Крокодили

24 Отговори to “За мен”


  1. 1 mislidumi март 2, 2008 в 3:31 pm

    Пожелавам Ви успешен блог!

  2. 2 Cate май 30, 2008 в 10:20 am

    Здравейте, интересува ме състава на минералната вода от Халите и този В Княжево на обръщалото на трамваите. Много ще съм Ви благодарна, ако можете да ми дадете информация.

  3. 3 Калоян Колев декември 16, 2008 в 9:15 pm

    Здравейте, д-р Владева ,наскоро четох книгата за калолечение на Диана Кръстева и разбрах за калните вулкани край с.Странско.Аз съм рехабилитатор и бих искал да чуя мнението ви за терапевтична практика свързана с находището, както и да получа малко повече информация за Вашите книги.

    С уважение: рех. К. Колев

  4. 4 Владимир Стоянов февруари 7, 2011 в 10:53 pm

    Здравейте д-р Владева,
    Бих искал да ви попитам за състава на водата от извора над Боянската църква.Не съм сигурен как се казва но е много популярен и сигурно знаете за кой става въпрос.Ако ли не ше се постарая да разбера точното име и ще ви пиша отново.Също така бих искал да чуя вашето мнение за наи-добрия извор на питейна вода в района на Бояна.

    Благодаря Ви,
    Владимир

  5. 5 Майа Николова май 22, 2011 в 7:30 pm

    Здравейте, Др. Владева,

    имам внуче на пет месеца с мокра екзема Neurodermitis. Бихме искали да го заведем на минерални бани и ни препорачаха La Roche-Posay във Франция заради съдържанието на селениум 40 до 60 µg/l. Има ли българска вода, която е със сходни качества, тъй като лечението във Франция е много скъпо за нас?

    Ето качествата и химичния състав на тази вода:

    • Température en °C 13
    • pH 7,0
    • Conductivité à 20° en µS/cm 700
    • Alcalinité en ml N/10 63,4
    • Résidu sec 180°C en mg/l 595
    • Résidu sulfaté en mg/l 620
    • Silice SiO2 en mg/l 31,6
    • Gaz carbonique libre CO2 en mg/l 51
    • Carbone organique total en mg/l 1,6

    Oligo-éléments en µg/l

    • Sélénium 53

    Anions en mg/l

    • Bicarbonates HCO3 387
    • Sulfates SO4 56
    • Chlorures Cl 26
    • Nitrates NO3 1,6

    Cations en mg/l

    • Calcium Ca 150
    • Magnésium Mg 4,4
    • Potassium K 2
    • Sodium Na 8,3
    • Strontium Sr 0,3

    Благодаря Ви предварително.
    Поздрави.
    Майа Николова

  6. 6 Майа Николова май 22, 2011 в 7:32 pm

    поправка: „препорачаха„ да се чете „препоръчаха„

  7. 7 Радко Александров юни 14, 2011 в 7:12 pm

    Здравейте Др. Владева,

    Имам питане относно минералните извори на село Баня, Разложко (Гулийна Баня). Можете ли да ме информирате дали някога е правено каквото и да е проучване и характеристика на съдържанието на минералната вода в Баня. Много ще бъда благодарен ако получа някакъв удовлетворителен отговор.

  8. 8 Радко Александров юни 14, 2011 в 7:15 pm

    Здравейте Др. Владева,

    Забравих да уточня, че информацията ми трябва за новият интернет сайт на село Баня – http://www.selo-banya.com

  9. 9 Малина Денева юни 26, 2011 в 8:59 pm

    Здравейте д-р Владева,
    Приемете моите поздравления за задълбочения анализ на водите в Югозападна България, които са част от националното ни богатство.
    За съжаление, обаче трудно се намира подобна информация, дори и от образователна гледна точка.
    За мен представляват интерес водите с богато съдържание на йод в България. Информация няма. Трудно се намират и специалисти, които са работили в тази сфера. Ще ви бъда изключително благодарна за всяка информация или насоки, които бихте ми предоставили.

  10. 11 Петър октомври 28, 2011 в 3:44 pm

    Здравейте д-р Владева,за първи път видях блога Ви в интернет ,впечатлен съм .Имам един въпрос към Вас,и много ще Ви моля да ми отговорите ,ако имате информация по проблема ми.Притежавам парцел в Странджа планина,около 5 декара.В този парцел,пробихме два сондажа на дълбочина 25 м.Излезе вода с температура,около 45 гр целзий.Още не сме я изследвали.,но е приятна на вкус и ми се струва някак си по лека ,от питейната вода в града.Моят въпрос е следният има ли БДС за питейна вода от подземни източници и в случая може би източника е геотермален.Откровено казано ,запознат съм ,с всички нормативни документи и актове за ползване на такива води,но нямам информация за БДС или европейски стандарт за качествата на такива води ,които да се ползват за питейни нужди.Необходима ми е инфорамация с таблица за съдържанието на минерали,тежки метали,метали,арсен и други примеси разтворени във такива води,които се допускат по БДС .Благодаря Ви предварително !
    Може би ако получа такава информация от Вас ,ще продължим контактите ,и ще Ви запозная с подробностите по сондажите и евентуалното по нататъшно ползване на водата,вероятно за балнео санаторни и търговски цели

  11. 12 Wai Long януари 26, 2012 в 6:21 pm

    Estimada Dra. L. Vladed

    Le escribo desde Perú, deseo conocer el contenido (en mg/lt) de Arsénico de las aguas minerales de Merichleri, y sus usos o restricciones en balneología con respecto a este elemento. Si tuviera cifras en cantidades del Arsénico sería mucho mejor.

    Espero que me pueda ayudar, muchas gracias.

  12. 13 Wai Long януари 26, 2012 в 6:22 pm

    Уважаеми д-р Л. Владе

    Пиша от Перу, знам, че съдържанието (в мг / л) на арсен минерални води в Меричлери, балнеология и използва или ограничения по отношение на този елемент. Ако имате данни за количества арсен ще бъде много по-добре.

    Надявам се, че може да помогне, благодаря ви много.

  13. 14 Wai Long януари 26, 2012 в 6:27 pm

    Dear Dr. L. Vlade

    I am writing from Peru, I know the content (in mg / l) of arsenic in mineral waters Merichleri​​, and balneology uses or restrictions with respect to this element. If you have figures on amounts of arsenic would be much better.

    I hope I can help, thank you very much.

    • 15 anyuta lozeva октомври 18, 2016 в 8:04 pm

      Здравейте госпожо Владева,бих искала да разбера физико-химичния състав на минералната вода край с.Троян,Симеоновград.Сигурна съм,че е изследвана.Бих била благодарна да ми посочите източник на информация или Ваше изследване

  14. 16 Георги Йорданов октомври 6, 2012 в 12:30 pm

    Д-р Владева, изчетох доста писания за водите в София, търсейки само семплата информация дали водата пред банята е годна за употреба на малки деца. От толкова четене вече се обърках и искам само това да Ви попитам- да давам ли на децата си от водата пред банята?
    Поздрави!

  15. 17 Адриана Иванова май 31, 2016 в 11:24 am

    Д-р Владева,

    Искам да си лекувам дългогодишна функционална невроза с минерална вода от Княжево. Сама реших и пих около месец по 200 – 400 мл на ден. Имаше много добър ефект но прочетох че пиенето на минерални води трябва да става под лекарски контрол и спрях.

    Моля Ви обяснете ми
    – колко време мога да пия тази вода и по колко на ден
    – трябва ли да прекъсвам пиенето и за колко дни
    – колко пъти с прекъсване ако е необходимо мога да повторя пиенето

    Ако смятате че трябва да се обърна към терапевт, моля ако е възможно пишете ми конкретно име или подходящо лечебно заведение в София.

    Предварително благодаря
    С уважение
    А. Иванова

  16. 18 М. Николов октомври 23, 2016 в 2:41 pm

    Здравейте д-р Владева
    имам специфичен въпрос.
    Арсенът над 10 мгр е вреден за човешкото здраве, но в някой конкретни случаи медиците препоръчват за кратък период употребата на минерална вода с повишено съдържание на Арсен.
    Не можах да открия информация кои минерални води в българия повишени нива на Арсен?

    Много ще ви бъда признателен за отговор
    С уважение М. Николов

  17. 19 Калоян Статков януари 20, 2018 в 11:20 am

    Уважаема г-жо Владева, бих искал да обсъдим конкретно една тема по Минералните води и за целта ми е необходим Ваш, актуален е-майл адрес.Опитах да Ви пиша на автоматичният тук, но получих грешка като отговор!

  18. 20 Radostina ноември 12, 2018 в 2:43 am

    Здравейте др.Владева 🙂
    Много се радвам че ви открих. Имаме две прекрасни дечица едното е на седем месеца, а другото на две години и седем месеца и вече мислим за третото.
    Много обичаме да пием вода, фрешове и чайове. Най-често чешмяна минала през филтър на брита кана, същата използваме за накисване на семена и ядки. Много често сипвам филтрирана вода в прозрачно стъклено шише и оставям на слънце. Наричаме я слънчева вода. Все си мисля че е вълшебна 🙂 вкусът и се променя рязко, без значение дали е топло или студено времето.
    Чудя се коя е най-полезната вода за човешкия организъм за децата за нас – чешмяна филтрирана, минерална от чешма, минерална от бутилка, изворна от чешма, изворна от бутилка, слънчева … (от бутилка имам предвид бутилирана)
    А Какво ви е мнението за структурираната вода …

    Благодаря ви предварително.
    Прекрасна седмица 🙂

  19. 21 M.Ковачевска август 14, 2020 в 4:03 pm

    Здравейте, д-р Владева ,наскоро четох книгата за калолечение и разбрах за калните вулкани край с.Странско.Аз съм от село Странско и във връзка с написването на историята за селото ни се интересувам от мястото на калонаходището в селото.Знаем че се намира в дъното на язовира на селото като калонаходището е залято с вода.
    Бих искала да получа сведения от вас като учен който се е занимавал с това.Къде точно се намират калните вулкани в село Странско и дали са тези за които ние знаем?Какъв е състава на калта и други данни, ако има за да ги включим в книгата Историята на селото -Курбетското съзаклятие.Имаме информация от стари източници че през средновековието и много по -рано римски войници от близката станция Пизус са идвали на калонаходището да лекуват рани
    те си от войните.Ако ни изпратите информация тя би била ценна за нас като жители и прибавим към историята ни.
    Благодарим предварително и очакваме вашето мнение!
    Мария Ковачевска
    село Странско обл.Хасково.
    На автоматичния адрес получих грешка моля за актуален e mail за контакт.

  20. 22 M.Ковачевска август 27, 2020 в 3:44 pm

    M.Ковачевска
    август 14, 2020 в 4:03 pm
    Здравейте, д-р Владева ,наскоро четох книгата за калолечение и разбрах за калните вулкани край с.Странско.Аз съм от село Странско и във връзка с написването на историята за селото ни се интересувам от мястото на калонаходището в селото.Знаем че се намира в дъното на язовира на селото като калонаходището е залято с вода.
    Бих искала да получа сведения от вас като учен който се е занимавал с това.Къде точно се намират калните вулкани в село Странско и дали са тези за които ние знаем?Какъв е състава на калта и други данни, ако има за да ги включим в книгата Историята на селото -Курбетското съзаклятие.Имаме информация от стари източници че през средновековието и много по -рано римски войници от близката станция Пизус са идвали на калонаходището да лекуват рани
    те си от войните.Ако ни изпратите информация тя би била ценна за нас като жители и прибавим към историята ни.
    Благодарим предварително и очакваме вашето мнение!
    Мария Ковачевска
    село Странско обл.Хасково.
    На автоматичния адрес получих грешка моля за актуален e mail за контакт.

  21. 23 М. Ковачевска август 27, 2020 в 3:48 pm

    .Ковачевска
    август 14, 2020 в 4:03 pm
    Здравейте, д-р Владева ,наскоро четох книгата за калолечение и разбрах за калните вулкани край с.Странско.Аз съм от село Странско и във връзка с написването на историята за селото ни се интересувам от мястото на калонаходището в селото.Знаем че се намира в дъното на язовира на селото като калонаходището е залято с вода.
    Бих искала да получа сведения от вас като учен който се е занимавал с това.Къде точно се намират калните вулкани в село Странско и дали са тези за които ние знаем?Какъв е състава на калта и други данни, ако има за да ги включим в книгата Историята на селото -Курбетското съзаклятие.Имаме информация от стари източници че през средновековието и много по -рано римски войници от близката станция Пизус са идвали на калонаходището да лекуват рани
    те си от войните.Ако ни изпратите информация тя би била ценна за нас като жители и прибавим към историята ни.
    Благодарим предварително и очакваме вашето мнение!
    Мария Ковачевска
    село Странско обл.Хасково.
    На автоматичния адрес получих грешка моля за актуален e mail за контакт

  22. 24 Вам перевод 174103 руб. https://tinyurl.com/TumnToli NMVV7762366RKKF септември 14, 2020 в 1:59 pm

    Вам перевод 135889 руб. https://tinyurl.com/TumnToli NMVV7762366RKKF


Вашият коментар